-
Conversații decisive
Conversații decisive oferă informațiile, analizele, abilitățile și instrumentele de care ai nevoie pentru a te descurca cu cele mai dificile conversații în moduri care te asigură că ambele părți se vor simți auzite și respectate.
-
Cum să ierți ceea ce nu poți uita
Câteva întrebări ce uneori nu ne lasă să dormim liniștiți:
• Și dacă iertarea nu va rezolva de fapt nimic?• Dacă iert înseamnă că va trebui să mai am vreo relație cu acea persoană?
• Este oare posibil să ierți dacă nici măcar nu le pare rău pentru ceea ce au făcut?
Dacă te regăsești în aceste întrebări, ai pus mâna pe cartea de care ai nevoie. În paginile ei vom avea grijă de inima ta. Gândurile tale nu vor trebui să fie editate. Rezistența ta este înțeleasă.
-
De ce oamenilor buni li se întâmplă lucruri rele
„Indiferent că ești religios sau nu, această carte îți va spune ceva, pentru că atinge în profunzime probleme pe care nimeni nu le poate evita în viață.“ Harvey Cox, Harvard Divinity School
-
Creștinismul
”Creștinismul” va explora exact ceea ce a făcut creștinismul atât de revoluționar și de disruptiv, cât de complet a ajuns să satureze tiparul de gândire al creștinătății latine și de ce, într-un Occident care a devenit din ce în ce mai sceptic față de afirmațiile religiei, atât de multe dintre instinctele sale rămân iremediabil creștine.
-
Cele cinci limbaje ale iubirii pentru cei singuri
Nimic nu ne face să ne simțim mai bine decât să iubim și să fim iubiți. Și, chiar și atunci când suntem singuri, în orice situație am fi – celibatari, divorțați sau văduvi –, cea mai profundă nevoie emoțională este aceea de a ne simți iubiți, iar cele mai mari împliniri sunt rezultatul iubirii pe care o oferim altora.
Scopul acestei cărți este să te ajute să faci ambele lucruri în mod eficient.
-
Înconjurat de idioți
Cu totii am dat peste idioti cel putin o data in viata – oameni enervanti pe care nu ii putem intelege indiferent ce am face sau ce am zice. Dar adesea acesti asa-zisi “idioti” sunt doar oameni care gandesc si comunica altfel decat noi.
-
Cunoașterea omului
Publicata initial in 1927, Cunoasterea omului este la fel de relevanta astazi ca si atunci, un ghid esential pentru aceia dintre noi care doresc sa se inteleaga mai bine pe ei insisi si rolul lor in societate.
-
Cartea iertării
“Desmond Tutu ne arata tuturor cum sa ne transformam durerea si suferinta in speranta si incredere in viitor.” – Nelson Mandela
-
Rețeta geniului
Robert Greene analizează viețile maeștrilor pentru a spulbera miturile privind geniul și a demonstra că sârguința, răbdarea, perseverența și încrederea joacă un rol mult mai mare în obținerea succesului decât simplele capacități intelectuale.
-
Când sunt fericit
Câteodată, când suntem fericiți,ne vine să țopăim de bucurie! Cum îl poți ajuta pe copilul tău să se simtă mai des fericit? Copiii fericiți posedă încrederea în sine necesară pentru a face față dificultăților, se pot elibera de nesiguranțe inutile și se pot deschide mai mult către viață și nenumăratele ei posibilități.
-
Când sunt speriat
Câteodată, când suntem speriați, ne vine să fugim și să ne ascundem într-un loc unde nimic să nu ne poată atinge. Ce faci, așadar, când copilul tău se simte speriat? Când pot discuta despre ceea ce simt, copiii își consolidează încrederea de sine de care are nevoie ca să-și dea seama că până și cea mai puternică spaimă este, până la urmă, doar o emoție și va trece.
-
Când sunt trist
Câteodată, când suntem triști, ne vine să ne băgăm într-un colț și să plângem cât avem chef. Ce faci, așadar, când copilul tău se simte trist? Când își pot recunoaște sentimentul de tristețe și pot înțelege pierderea care l-a provocat, copiii capătă încrederea în sine de care au nevoie ca să înfrunte situația, s-o accepte și s-o depășească.
-
Când sunt furios
Câteodată, când suntem furioși, avem senzația că explodăm! Ce poți face, așadar, când copilul tău e furios? Furia e una dintre emoțiile cu care ne e cel mai greu să ne împăcăm. Copiii au nevoie să știe că toată lumea se înfurie câteodată și că furia e o emoție firească.
-
Căsuța din zăpadă
Se pare ca toata lumea a uitat ca azi e ziua bursucului si se pregateste sa participe la ceaiul organizat de hermina in padure. Insa pe el nu l-a invitat nimeni…
O poveste despre prietenie si magia zilelor de sarbatoare petrecute alaturi de cei dragi.
-
Căsuța de pe râu
Într-o zi, animalele din pădure descoperă că nu curge apa. Și nici nu e de mirare – râul a secat! Bursucul pleacă să afle de ce și pe drum își face un nou prieten. O poveste fermecătoare despre generozitate și grija față de ceilalți
-
Căsuța plină de prieteni
După ce casele le-au fost distruse de o furtună năprasnică, bursucul acceptă să-și găzduiască vecinii rămași sub cerul liber, primind, în schimb, cel mai de preț dar: prietenia. O poveste despre bunătate și compasiune față de cei aflați în nevoie.
-
Creativity, INC.
Creativity, Inc. este o carte pentru managerii care doresc sa-si conduca angajatii catre noi culmi, un manual pentru oricine cauta neabatut originalitatea, dar si prima calatorie facuta vreodata in centrul vital al Pixar Animation – pentru a vedea sedintele, intrunirile de concluzii la incheierea unui film si sesiunile „consiliului expertilor“, in locul unde s-au realizat unele dintre cele mai de succes filme din istorie.
-
Inteligența emoțională 2.0
In contextul vietii profesionale grabite de azi, oamenii petrec mai mult timp cu calculatorul, cu telefonul si in conferinte de afaceri decat comunicand direct, fata in fata. In aceasta retea din ce in ce mai complexa, inteligenta emotionala este mai importanta ca oricand. Conform cercetarilor, EQ-ul este de doua ori mai important decat IQ-ul pentru a obtine ce vrei in viata. Cartea contine un program pas cu pas care te va ajuta sa-ti identifici abilitatile de inteligenta emotionala, responsabile pentru 58% din performanta in toate tipurile de munca, sa ti le sporesti si sa te bucuri de succes atat in viata personala, cat si in cea profesionala.
-
Cele cinci tentații ale unui Ceo
Atunci cand lucrurile merg prost pentru o organizatie, cel care ar trebui sa-si asume in primul rand vina este CEO-ul. Dar cati dintre lideri au curajul de a face acest lucru, analizandu-si comportamentul managerial pentru a descoperi si inlatura disfunctiile?
Patrick Lencioni foloseste o modalitate simpla si convingatoare pentru a descrie cateva tipare de comportament ce le pun probleme conducatorilor de organizatii mai mici sau mai mari, din diferite domenii de activitate, aratandu-le care sunt principalele cauze ale esecului si oferindu-le un model de autoevaluare ce ii va ajuta sa devina lideri si manageri mai buni.
-
Avantajul
Un avantaj simplu, gratuit si la indemana oricui.
Exista un avantaj competitiv mult mai puternic decat oricare altul. Este aceasta strategie superioara? Inovarea mai rapida? Planurile de afaceri complexe?
Nu. Patrick Lencioni afirma ca diferenta dintre companiile de succes si cele mediocre are prea putin de-a face cu ceea ce stiu acestea si cu cat de inteligente sunt si mai mult cu cat sunt companiile de sanatoase. Nu exista, sustine el, o cale mai buna de a ajuta o companie sa progreseze si sa se dezvolte sanatos decat eliminand cauzele care stau la baza intrigilor de culise, a confuziei, a fluctuatiei de personal si, in general, a tuturor disfunctiilor.