.

Deruleaza pentru a mari - micsora

Metamorfoza burghezului

38,00 RON
cu TVA
Moneda de plata: RON

Dupa disparitia burgheziei ca clasa, societatea burgheza iese triumfatoare pretutindeni, astazi in URSS, iar maine in China sau in Algeria. Burghezul este un om puternic, rational si grotesc. El ne-a lasat  mostenire o lume a puterii, a ratiunii si a grotescului. In care, paradoxal, „ideologia fericirii" este urmata de,,ideologia neantului". - Jacques Ellul

Cantitate

Jacques Ellul (1912-1994) a fost una dintre personalitatile cele mai provocatoare ale vietii culturale franceze din a doua jumatate a secolului XX. Ellul a refuzat cu obstinatie „specializarea”, a fost simultan teolog, filosof, sociolog, istoric al institutiilor, profesor de istorie a dreptului, realizand o opera de o mare originalitate, adeseori contestatara, concretizata in peste saizeci de carti.
 
…Un eseu fascinant despre caracterul burghez al societatii moderne si contemporane. Traducere din limba franceza de Octavian Soviany.

 In Metamorfoza burghezului (1967) Ellul priveste burghezia mai mult ca pe o categorie ontologica decat sociala, caracterizata printr-o uriasa capacitate de asimilare, gratie careia a reusit sa-si neutralizeze toti contestatarii (crestinismul, ideologia de stanga, arta) si sa-si imprime caracteristicile societatii actuale, care este in totalitate burgheza, desi burghezia in calitate de clasa a disparut. Burghezul, creatorul unei lumi nihilocentrice este – considera finalmente Ellul – unul dintre aspectele esentiale ale omului, este poate chiar omul insusi, iar concluzia cartii sale nu este catusi de putin linistitoare: „poate ca, odata cu instaurarea acestui centru negativ, a nimicului dat ca centru, cu instalarea in vid, burghezul a raspuns unei dorinte inconstiente a omului, unei pasiuni a propriei lui disparitii. Aceasta miscare lenta, prin care omul s-a substituit progresiv cu lucruri care infaptuiesc ceea ce altadata exprima fragmente din personalitatea lui, acest proces constant de inventie care a facut ca ansamblul activitatii umane sa se sparga in operatiuni multiple, disociate, dezintegrate, prin care omul se amputeaza de fiecare data de o putere si de un miracol, acest calcul minutios care da nastere unui obiect care satisface pe deplin omul exact in momentul cand il elimina, toate acestea poate ca nu exprima decat stradania omului de a se elimina pe el insusi. Poate ca, in cele din urma, omul este bantuit de o pasiune a mortii si nu doreste in secret decat sa se implineasca prin propria lui negatie. Suicid mai profund, mai subtil, mai exigent decat barbituricul personal sau bomba H. colectiva.”
Octavian Soviany 

Fisa tehnica

Autor
Jacques Ellul
Numar de pagini
334
Anul aparitiei
2017
Editura
Editura Sens
ISBN
9786069436462

S-ar putea sa-ti placa

Produse din aceeasi categorie