-
De la Cina de Taină la Dumnezeiasca Liturghie a Bisericii Ortodoxe
Liturghia euharistică este în Ortodoxie inima vieții Bisericii, matricea experienței creștine. Rememorare a Cinei celei de Taină, ea este în același timp ospăț al Împărăției eshatologice. Amplu edificiu liturgic alcătuit din rituri și rugăciuni, imne și acte specifice, Liturghia Bisericii Ortodoxe este produsul final al unei îndelungate istorii, fixat definitiv abia în secolul XIV.
-
Patericul sinait
Apoftegme, povestiri și isprăvi ascetice ale sfinților și fericiților Părinți din muntele Sinaiului, cel umblat de Dumnezeu, și din pustiul sinait, spre imitare, râvnă și învățătură celor ce vor să izbândească viețuirea cerească și vor să intre în Împărăția cerurilor.
-
Dogmatica experienței ecleziale
Dogmatica experienței ecleziale oferă pentru prima dată jaloanele principale, precum și o imagine clară și obiectivă asupra mutațiilor survenite în evoluția teologiei ortodoxe în ultimii o sută de ani în comparație cu teologia ortodoxă „de școală” a secolelor XVII–XIX, familiarizându-l totodată pe cititor cu bibliografia lor esențială.
-
Ortodoxia
Prin studiile, edițiile și articolele sale scrise și publicate în răstimp de doar douăzeci de ani, Panayotis Nellas (1936–1986) a reușit să fie unul din cei mai importanți teologi ortodocși ai secolului XX, un minunat înnoitor în duh neopatristic al teologiei ortodoxe contemporane.