-
-
-
-
-
Puritani și puritane. Noi începuturi pe pămînt nord-american
Priviți prin lupa doamnei Geta Dumitriu, puritanii apar într-o lumină plăcută, fermecătoare chiar. Socotiți adesea habotnici, ba chiar eretici, într-o sumedenie de contexte eclesiale, acești creștini protestanți reformați ne sînt zugrăviți în culori realiste, atît în sînul Bisericii Angliei, cît și pe tărîm american. Tocmai am lăsat din mînă o carte frumoasă, scrisă fără patimi confesionale sau partizanate dogmatice; o carte în care istoria Bisericii se îmbină natural cu o teologie înțeleasă temeinic și prezentată într-o manieră uluitor de francă – și, totuși, caldă, îmbietoare, vădit încurajatoare
-
Reforma la români. Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI-XVII
După mijlocul secolului al XVIII-lea, informațiile referitoare la comunitățile reformate românești dispar. Reforma românească fiind un fenomen prin excelență transcultural, nu a putut rezista decît într-un mediu multicultural și bilingv.
-
Știință, religie și naturalism. Unde rezidă de fapt conflictul?
Este uimitor că atît de mulți oameni de știință, filosofi și teologi cred că există un conflict serios între știință și religia teistă. În această superbă carte, cel mai de seamă filosof al religiei lămurește, cu inteligența și perceptivitatea caracteristică, de ce nici unul dintre motivele principale pentru credința că există un astfel de conflict nu are nici pe departe succes. (Michael Bergmann, Profesor de filosofie, Purdue University)
-
Legămîntul lui Dumnezeu. Trei eseuri despre unitatea Scripturii
O mai mare atenție acordată hermeneuticii lui Isus poate oferi un fundament teologic mai profund pentru sensul spiritual și poate fi, astfel, un imbold pentru o reînnoire a predicării, învățăturii și rugăciunii biblice în tradiția antică a înțelegerii spirituale. (Mary Healy)
-
Liturghie și contemplație
EAutorul pledează pentru o liturghie mai nobilă și mai contemplativă, nu dintr-un anume elitism sau paseism, care le era total străin, ci pentru că sînt dintre cei care așteaptă de la liturghie ca ea să-i însoțească în taina divină, să-i ajute în reculegere și iubire, și să le aducă, așa cum ea o face sau o făcea atît de des, ceva din savoarea Duhului Sfînt, uneori o foarte smerită inspirație care îi atinge personal pe unul sau altul și răspunde grijilor profunde ale sufletului său.
-
În locul sinelui. Abordarea Sfîntului Augustin
Unul dintre meritele principale ale cărții este de a fi restituit demnitatea teoretică lui confessio, găsindu-i locul fenomenologic originar în care se constituie relația dintre mine și Dumnezeu, o relație paradoxală, altminteri imposibilă, dar făcută posibilă prin primatul acordat darului și iubirii. În locul sinelui e mai mult decît o carte despre Augustin. (Luigi Alici, Universitatea Macerata)
-
De la Gutenberg la internet. O istorie a Bibliei în era tiparului
În calitatea mea de „Curator al Colecției de Scripturi”, am făcut cunoștință cu toate cărțile din colecția mea și m-am împrietenit cu fiecare în parte.Cu timpul, am înțeles că aveam în colecție aproape toate cărțile pe care ar trebui să le menționeze o istorie a Bibliei în epoca tiparului și că experiența pe care o acumulasem m-ar putea ajuta să redactez o narațiune coerentă.
-
Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale
Cine sunt eu? explorează condiția paradoxală a omului modern, această fiinţă care, rămânând mereu aceeaşi, se poate înstrăina de sine şi care, având parte de cele mai râvnite bunuri, îşi poate rata propriul bine.
-
Misterul lui Israel
După aproape două milenii de adversitate şi de conflict, ultima jumătate de secol a adus o imensă schimbare a raporturilor dintre Israel şi Biserică. Condamnarea diverselor forme de antisemitism, înmulţirea declaraţiilor de apreciere şi de simpatie la adresa Israelului pregătesc o cu totul nouă aşezare a relaţiilor între evrei şi creştini.
-
Capodopera lui Dumnezeu și alte eseuri
Prin natura lor, textele cuprinse în această carte se doresc a fi accesibile unui public larg și pun în lumină ceea ce producțiile academice lasă mai greu să transpară, și anume dimensiunea credinței autorului lor.
-
Mitul schismei și alte eseuri
Fără îndoială unul dintre cei mai mari gînditori creștini contemporani, apariția acestui volum are ca obiectiv oferirea unei porți de acces în vasta și profunda operă a acestuia, care abordează cu mult curaj și fără complezență teme de doctrină, ecleziologie, istorie, metafizică și politică.
-
Pentru o spiritualitate a obișnuitului
Preocupările sale teologice merg în două direcții: pe de o parte, teologia vieții spirituale/mistice iar pe de altă parte, antropologia conjugalității și teologia sacramentului căsătoriei.
-
Căile adevăratei rugăciuni
Căile adevăratei rugăciuni constituie de la început pînă la sfârșit o pledoarie pentru a regăsi unitatea pierdută a rugăciunii în spiritul contemplativ.
-
Dumnezeu după metafizică
Într-un mod elegant și incisiv, Dumnezeu după metafizică se apleacă asupra „turnurii teologice” a fenomenologiei contemporane la un nivel mai profund, mai bogat și mai satisfăcător decît multe alte lucrări recente. Manoussakis are cu totul dreptate să accentueze importanța a ceea ce înseamnă să fii „în relație cu Dumnezeu” și înțelegerea acestui lucru ca fiind esențial pentru teologie în zilele noastre.
-
Știință și religie
Unul dintre subiectele cele mai controversate şi mai aprinse de astăzi este dacă poate fi reconciliat conflictul dintre ştiinţă şi religie. În Ştiinţă şi religie: sînt ele compatibile?, renumiţii filosofi Daniel C. Dennett şi Alvin Plantinga îşi dezvoltă argumentele pe care le-au prezentat într-o dezbatere captivantă față în față