-
-
Singuratatea
În acest volum, autorul ne explică științific, dar și omenește ce este singurătatea și de ce este atât de nocivă. Mai mult, ne oferă și câteva mijloace simple să o combatem, când ne confruntăm personal cu ea sau când afectează pe cineva drag.
-
Aventura dez-amăgirilor
Dezamăgirea e o trezire la simțul realității. Am scris această carte nu atât din perspectiva lucrurilor pe care în mod obișnuit le înțeleg, ci din aceea a realităților la care am ajuns să țin. – MIHAI FRĂȚILĂ, episcop greco-catolic de București
-
Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare.
„Cu această carte, Mihnea Măruță scoate gândirea filozofică românească din rutina de a comenta lucrări străine și, totodată, ridică discursul asupra lumii digitale de la texte descriptive la o teoretizare profundă și radicală.“ — AUREL CODOBAN
-
Pe când creștinii erau evrei
Valorificând critic studiile și cercetările mai vechi și mai noi, Paula Fredriksen ne invită într-o călătorie tulburătoare, reconstituind cu erudiție, cu talent și cu realism viața și credințele primei comunități a discipolilor lui Isus din Nazaret.
-
Noile drumuri ale servituții noastre
Tehnologia deschide calea înspre libertate pentru țările în care libertatea e îngrădită, în vreme ce, în țările care se bucură de libertate, tehnologia devine un inegalabil instrument de control“. — THIERRY WOLTON
-
Scrisori către o doamnă din America
”Tema evidentă a acestor scrisori e reprezentată de încurajările și îndrumarea spirituală, și în asta constă în primul rând valoarea lor… Ca în toate celelalte cărți ale sale, Lewis se menține pe muchia de cuțit dintre sentimentele noastre și o practică absolută și continuă a creștinismului.“ — CLYDE S. KILBY
-
Cu Isus pe calea rugăciunii.
”Demersul lui Brant Pitre din volumul de față este o sinteză fericită între apropierea de marile teme ale autorilor ascetici și mistici din tradiția Bisericii care respiră cu amândoi plămânii – răsăritean și apusean – și preocuparea de a descoperi «rădăcinile biblice» ale problematicii abordate. Hrană îmbelșugată și pentru iubitorii Scripturii, și pentru cei ai tradiției bimilenare a creștinismului.“ — MONICA BROȘTEANU
-
Mintea moralistă
„O sinteză remarcabilă şi originală a psihologiei sociale, analizei politice şi raţionamentului moral care reflectă tot ce are mai bun ştiinţa în aceste domenii şi dovedeşte că suntem capabili din naştere de decenţa şi moralitatea necesare societăţilor pentru a supravieţui.“ (Edward O. WILSON)
-
Desființarea omului
Cartea se inscrie in randul celor mai clarvazatoare critici ale omului modern si postmodern. Obisnuit sa considere adevarul si dreptatea niste chestiuni subiective, interpretabile, omul actual si-a pierdut criteriul essential care poate sa-i confere rezistenta in fata tiraniei si totalitarismului.
-
Despre natura umană
Eseurile cuprinse in volum trec in revista principalele sale teme de reflectie. Elementul care le leaga este protestul impotriva tendintei reductioniste manifestate astazi in cele mai variate – si neasteptate – sfere ale vietii si gandirii, tendinta care se bucura, din nefericire, de o imensa popularitate
-
Ce gândește Dumnezeu?
„Venim pe lume echipați cu «Dumnezeu», altfel spus cu nevoia de a da nume vastității, acelui «Ceva» gândit în toate sensurile posibile ale nelimitatului. Dumnezeu este arhetipul perfecțiunii de care am nevoie pentru a trece dincolo de relativ, de aproximativ, de coruptibil. Dumnezeu e «cuierul» ontologic în care ne agățăm nevoia de absolut, idealul, dorința fierbinte, speranța și frica de moarte. Nu facem decât să-l înjosim căutându-l prin ceruri, văzduhuri și galaxii. Pentru a-l găsi, ne-ajung galaxiile dinlăuntru, «cămările infinite ale spiritului nostru» (Sf. Augustin).“
-
Geneza antichității târzii
Gratie unei grile de interpretare vizionare, epoca Antichitatii Tarzii capata coerenta si sens. Peter Brown ne explica formele de manifestare a sacrului in societatea epocii, cum a evoluat relatia cu supranaturalul de la vrajitori si visatori la sfinti si pustnici si cum au influentat toate acestea schimbarea tiparelor sociale si au dus la crearea unei noi elite spirituale de „prieteni ai lui Dumnezeu“.
-
Cultura modernă pe înțelesul oamenilor inteligenți
Despre criza culturii se vorbeste astăzi pe nenumarate voci si pe toate meridianele. Dar înseamnă asta că înțelegem ce se intamplă cu noi și că vedem mai clar încotro ne indreptăm? Roger Scruton încearcă să dea un răspuns pornind de la rădăcinile culturii înalte și de la avatarurile suferite de ea odată cu „dezvrăjirea“ lumii petrecută în secolul Luminilor.
-
Foloasele pesimismului și pericolul falsei speranțe
Marile tragedii istorice care au marcat lumea noastra si care ameninta si azi buna asezare a civilizatiei sunt, in mare parte, consecinta optimismului netemperat, lipsit de scrupule.
-
Secolul singurătății
Rezultat a peste zece ani de cercetare, Secolul singuratatii ne arata cum dependenta de tehnologie, schimbarile majore de la locul de munca si deceniile de politici publice care au pus pe primul loc interesele de grup, iar nu binele general, ne-au afectat comunitatile si ne-au facut sa fim mai izolati ca niciodata.
Distantarea sociala poate deveni punctul de cotitura al luptei noastre impotriva epidemiei de singuratate, iar Noreena Hertz propune in Secolul singuratatii o viziune limpede cu privire la ce avem de facut pentru a vindeca aceasta lume dezbinata.
-
Crucea și puterea.
Atunci când ne apropiem de fenomenul religios, fie studiindu-l din postura cercetătorului, fie trăindu-l ca simpli credincioși, ne vom lovi inevitabil de problema fanatismului. Creștinismul nu face excepție. Lucrarea de față abordează tocmai acest subiect controversat, urmărind felul în care o sectă iudaică apocaliptică, pacifică și spirituală, persecutată și criticată de reprezentanții culturii greco-romane, a devenit religia oficială a Imperiului Roman, ajungând să persecute, la rândul ei, alte religii sau alte curente creștine.
-
Eu și Tu
Miez al intregii filozofii a lui Martin Buber, Eu si Tu (Ich und Du, 1923) este una dintre scrierile care au marcat secolul XX si gandirea occidentala, inaugurand asa-numita „filozofie a dialogului“, forma de existentialism religios care pune in centru atat comunicarea interumana, cat si comunicarea cu Dumnezeu.
-
Căderea întru înălțare
Căderea întru înălțare, este un dar important și plin de har făcut nouă, tuturor celor ce căutăm o lumină călăuzitoare care să ne poarte pe drumul plin de primejdii către maturitatea psiho-spirituală, un drum care ne descoperă taine ale destinului personal abia după ce am ajuns în mlaștina eșecului, a suferinței produse de tot felul de răni, a demonilor personali.
-
Religie fără stres
Într-o lume plină de bigotism și superstiție, de o modestă catehizare a credincioșilor și nu întotdeauna de o autentică vocație a unora dintre slujitorii credinței, cartea profesorului Wilhelm Tauwinkl, prin prospețimea ei, face mai inteligentă lumea în care trăim. Rar mi-a fost dat să citesc un text mai dezinhibat scris de un teolog în România.“ – GABRIEL LIICEANU