-
-
Cred pentru că nu e absurd
Această carte reprezintă o încercare de analiză a crezului creștin formulat la Conciliul de la Constantinopol, în anul 381. Lucrarea este structurată în două părți. În prima parte, este prezentată tema credinței și importanța crezului atât pentru fiecare credincios în parte, cât și pentru comunitatea creștină. Partea a doua este dedicată analizei articolelor crezului într-o variantă diferită de abordările clasice.
-
Despre fericire
Majoritatea se ocupă nu de fericirea în sine, ci de modalitățile de a obține fericirea, cel mai adesea doar de o singură modalitate, recomandată ca fiind cea mai eficientă sau singura eficientă…
-
Altul decât Dumnezeu
Acest dumnezeu neştiut despre care totuși se vorbește, care totuși este numit, caracterizat şi făcut comprehensibil, e un Altul decât Dumnezeu în sine, o alteritate sublimă ce păstrează în figurile ei diverse urmele înălțimii neasumate…
-
Universalism românesc
A fi Român nu înseamnă să ai numai un șir de părinți ce au devenit țărână, care azi dispăruți s-au amestecat cu pământul…A fi Român înseamnă să ai în inimă gândul și veghea limpede a datoriei celei mari, care îți spune că nu te-ai născut numai pentru tine însuți, ci pentru a păstra, cu fiecare clipă a ta, ceva mai mult decât tine.
-
Transumanismul
Depărtarea transumaniștilor de Adevăr îi îndepărtează de posibilitatea de a defini „obiectul” intervenției lor – omul, scopurile pe care și le propun întru schimbarea omului, și în final, metodele pe care le aplică.
-
Admirabila tăcere
„Personalitate emblematică a mișcării Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim (București), Alexandru Mironescu (1903-1973) nu a consimțit să colaboreze în niciun fel cu regimul comunist din România. A ales tăcerea, chiar dacă lucra intens – atât cât i s-a permis, căci între anii 1958 și 1963 a fost în închisoare –, ducea viața unui intelectual de înaltă ținută…
-
Biserica ortodoxă română și puterea comunistă
Biserica Ortodoxa Româna a supraviețuit persecuțiilor comuniste, însa cu mari pierderi constând în excluderea religiei. Represiunea genereaza însa rezistența și așa se explica faptul ca religiozitatea nu a scazut, din contra, în unele cazuri a crescut.
-
Filosofie și pandemie
Pandemia ne scoate din fagasul vietii cotidiene, ne confrunta cu limitele noastre si ne ofera o perspectiva pe care nu o mai putem evita asupra a ceea ce este omul.
-
Apologia după sfârșitul metafizicii
Reprezentant de marcă al direcției numită, inițial peiorativ, „turnanta teologică a fenomenologiei franceze” – de fapt „cea mai importantă gândire filosofică contemporană privitoare la creștinism și religie” – Jean-Luc Marion readuce în discuție Revelația creștină.
-
Mic tratat de estetică teologică
Estetica generală, de pildă, îi împrumută termeni consacraţi ca artă, artist, creator, inspiraţie, geniu, sublim, poet, pictor. De multe ori, ei capătă, în valorizarea artei religioase, înţelesuri noi.
-
Model, chip, sens
Da, e criză, dar noi avem sămânţa veşniciei, să stăm în alb de nea în noaptea privegherii, să alegem bobul crestat cu „Tatăl nostru” şi El va da cunună anului ce vine, cu ploi line, cu ape ce-l fac să rodească însutit.
-
Experiența religioasă în gîndirea lui Dumitru Staniloae
De la început, Sandu Frunză a reușit pe deplin să pună în lumină în ideea de experiență religioasă la Dumitru Stăniloae nu numai arhetipul, simbolul și alteritatea, dar și să ne conducă mai departe, prin persoană și relaționare, la conceptul ființei relaționale.
-
O antropologie mistică
Ceea ce apare frapant în cadrul acestui tip de discurs este tocmai ideea de Judecată „finală”. Şi atunci, cu teamă și cutremur, ne întrebăm: cum mai putem înțelege iubirea nemărginită a lui Dumnezeu din perspectiva acestei limite?
-
Actualitatea apocatastazei
Ceea ce apare frapant în cadrul acestui tip de discurs este tocmai ideea de Judecată „finală”. Şi atunci, cu teamă și cutremur, ne întrebăm: cum mai putem înțelege iubirea nemărginită a lui Dumnezeu din perspectiva acestei limite?
-
Simetriile înțelepciunii
“…nevoia de a discuta cu ereticii ne-a determinat sa gasim cuvinte noi care sa exprime credinta straveche…”
-
Teologia icoanei
Lucrarea de față depășește granițele liturgice între care a apărut și s-a dezvoltat icoana, prezentând o temă interdisciplinară, care îmbină aspecte liturgice ale icoanei cu cele canonice și dogmatice.
-
De la Aristotel la John Searle și înapoi
Alert stilistic, dar și riguros în argumentare, Edward Feser combină cu grație distincțiile scolastice și prezentarea nepretențioasă, deschisă unui public larg de cititori de filosofie.
-
Elogiul prezenței
”Cele câteva contribuţii adunate aici s-ar putea să dea altora gustul de a urma aventura unei metafizici deschise spre fenomenologie şi teologie. […] Metafizica nu este moartă, ea trebuie doar să se debaraseze de falsele străluciri intelectualiste…”
-
Exilul
”…Ioan Buteanu surprinde aici frumuseţea descrierilor şi vrea să ne fure cu aceasta pentru Cuvântul vieţii, aşadar primiţi acest cuvânt viu al lui Ieremia şi nu uitaţi: aşteptăm Ierusalimul cel de sus.”