-
Morala creștină
Dumnezeiasca descoperire în Hristos nu este numai o transmitere mai presus de fire a unor adevăruri morale și religioase, ci și o putere desăvârșitoare care îi desăvârșește pe credincioși, fiindcă orice lucrare dumnezeiască își propune învățarea treptată a omenirii, asemănarea ei cu Dumnezeu și înălțarea ei la cea mai înaltă contemplare.
-
Instituție și Harismă
Lucrarea de față are un caracter aproape inedit, tratând o temă actuală și deopotrivă sensibilă. Autorul ei, teolog contemporan recunoscut și apreciat, își ia osteneala de a analiza tendințele și accentele diferite puse pe două aspecte esențiale ale vieții creștine: harismă și instituție.
-
Cuvânt despre minunata convertire a unui sarazin
Epoca în care a trăit Sfântul Grigorie Decapolitul este profund marcată de controversa și prigoana iconoclastă.
-
Spovedania și vindecarea sufletului
În viziunea Mitropolitului Hierotheos, lucrarea esențială a preotului duhovnic, prin care el continua preoția lui Hristos, nu se limitează la rugăciunea de iertare.
-
Taina zilei a 8-a
…Dumnezeiescul Maxim Mărturisitorul înfățișează creația în trei stadii: stadiul întâi, al existenței (când a chemat Dumnezeu lumea la existență); stadiul al doilea, al existenței în bine, în har, în Botez dacă vreți; și al treilea stadiu, în Înviere, în „înveșnicire” – cu alte cuvinte, după dumnezeieștii Părinți, al zilei a opta.”
-
Cruce și Înviere în credința și viața ortodoxă
Un mare psihiatru al veacului nostru, Karl Gustav Jung, a pus sa se scrie pe frontonul casei lui la intrare: “Fie ca Dumnezeu e chemat, fie ca nu e chemat, El este de fata”
Parintele Constantin Galeriu -
Iubirea de aproapele, ajutor pentru bucuria vieții
Cei mai mulți dintre noi, chiar credincioși fiind, știm de porunca lui Dumnezeu, de porunca iubirii și cinstirii, dar, în general, ne manifestăm spontan. Nu suntem nici urâtori, nici iubitori.
-
Sfaturi către preoți despre viața contemplativă
“Cel care tânjește să dobândească această fericire a vieții contemplative renunță la toate lucrurile prezente pentru contemplarea celor viitoare…
-
Rugaciunea lui Iisus in scrierile Sfantului Grigore Sinaitul
Studiul Înaltpreasfinţitului Kallistos Ware surprinde principalele coordonate ale învăţăturii despre rugăciunea monologică – Rugăciunea lui Iisus – în scrierile influentului autor filocalic Sfântul Grigorie Sinaitul.
-
Rugăciunea lui Iisus
„Rugăciunea lui Iisus este menită să te ajute, zi de zi, să-ţi întoarcă privirea către iubirea fierbinte a lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu te va transfigura. Vei fi preschimbat în ceea ce dintru început El a dorit ca tu să fii: tu persoană unică în univers.”
-
În mijlocul durerii, la căpătăiul celor suferinzi
În paginile volumului sunt consemnate întâmplări şi cazuri cutremurătoare, deosebit de folositoare, nu numai preotului de spital, ci şi personalului medical, precum şi nouă tuturor. Părintele Eusebiu încearcă să ne înveţe cum să ne împăcăm cu suferinţa şi să ne călăuzim paşii înspre alinarea ei.
-
Cronica anonima a primei cruciade
Cartea de față reușește să deschidă o poartă a timpului către o epocă demult apusă. Mai presus chiar decât importantele date istorice furnizate „la cald” de către unul dintre participanții la Cruciada I este reproducerea fidelă a sentimentelor și a judecăților sale cu privire la circumstanțele extreme prin care a trecut.
-
Unde-ți este bucuria, omul lui Dumnezeu?
Această carte este o adevărată pildă de formare duhovnicească. Temele tratate sunt de maximă actualitate, dintre care amintim: copiii doriți și nedoriți; tragedia avortului; iubirea conjugală și descoperirea frumosului în persoana alături de care ne-am unit în fața lui Hristos; învățarea răbdării; rolul de creatori al părinților.
-
Fericirile monahului Nicolae de la Rohia
Eseurile teologale din acest volum afirmă şi luminează marele dar duhovnicesc şi monahal al mireanului N. Steinhardt, alias călugărul Nicolae de la Rohia.
-
Botezul creștin în tradiția biblică, patristică, și în inscripțiile funerare
Această carte constituie, printre altele, și o invitație la un „reditus ad initium”, o întoarcere la început, la momentul botezului nostru, aceasta pentru a conștientiza botezul ca începutul comuniunii harice pe care Bunul Dumnezeu l-a realizat cu noi.
-
Știinta și religia
Știința și religia este o lucrare de neegalat atât în literatura de specialitate rusă, cât și în cea străină. Sfântul Luca a participat la numeroase discuții publice care includeau diverse atacuri la adresa religiei, și folosea mereu contra-argumente grele și puternice și astfel aceste dezbateri publice se încheiau, invariabil, prin biruința acestui strălucit om de știință, chirurg, propovăduitor, slujitor demn al Bisericii.
-
Pelerinajul Egumenului Daniil în Țara Sfântă
Textul seamănă cu un jurnal de călătorie. Narațiunea lui Daniil trezește un interes profund și prin faptul că autorul nu a fost doar un membru al Bisericii Ruse, ci și stareț al unei mănăstiri, un om inteligent și educat.
-
Filosofi greci creștini moderni despre sufletul omenesc
Toţi oamenii iubesc viaţa, dar unii o iubesc pe cea trupească, trecătoare, în vreme ce alţii o iubesc pe cea duhovnicească, veşnică.
În orice caz, chiar dacă cineva nu ar dori să vieţuiască dincolo de viaţa actuală, ar trebui să ştie că aceasta nu depinde de el, ci depinde de Cel ce ne-a creat… -
Lumina lui Hristos luminează tuturor
Omul nu derivă precum un obiect, ci este chemat să existe prin Cuvântul. Cuvântul a suflat viaţa Sa în persoana omului viitor ca relaţie duhovnicească cu El şi omul a dat înăuntrul persoanei sale răspunsul său.
-
O viață în Hristos
Esențial. Practic. Personal. Aceste trei calități descriu conținutul cărții „O viață în Hristos”, unde putem găsi citate extrase tematic din scrierile și predicile Sfântului Ioan din Kronstadt.