-
Reflecții
Înaltpreasfinţitul Antonie abordează în această carte teme fundamentale pentru spiritualitatea creştină precum: Judecata de Apoi şi pregătira pentru întâlnirea cu Dumnezeul cel Viu, pilda vameşului şi a fariseului, pilda fiului risipitor, exemplul lui Zaheu vameşul, Crucea şi Învierea.
-
Asceza și Căsătoria
Oricât de diferite sunt căile, condiţiile exterioare în care trăiesc creştini de vocaţii diferite, ei practic trebuie să împlinească cele două porunci pe care le-a dat Domnul Iisus Hristos: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Lc. 10, 27)
-
Rugăciunea care aduce roade
Pentru a putea să te rogi trebuie să te afli în acea stare ce ar putea fi definită prin sintagma „Împărăţia lui Dumnezeu”. Trebui să recunoaştem că El este Dumnezeu, că El este Împăratul; trebuie să ne predăm Lui. Să fim cel puţini preocupaţi de voinţa Sa, chiar dacă încă nu suntem capabili să o împlinim.
-
Școala rugăciunii
Lucrarea Mitropolitului Antonie de Suroj nu se refera la justificarea sau explicarea rugaciunii dintr-o perspectiva speculativa, ci, dimpotriva, isi propune sa prezinte ce anume trebuie sa stie si sa faca cel ce doreste sa se roage. “Scoala rugaciunii” se adreseaza in primul rand incepatorilor, si nu celor care nazuiesc la rugaciunea mistica sau la stari de inalta desavarsire.